Eşarp ve Şal Bakımı Nasıl Yapılır ?

26-09-2023 11:34
Eşarp ve Şal Bakımı Nasıl Yapılır ?

Farklı kumaş yapısına sahip olan eşarp ve şalların yapısını, rengini ve formunu korumak için türüne uygun şekilde düzenli olarak bakımının yapılması gerekir. Bu içeriğimizde eşarp ve şal bakımının kumaşlara göre nasıl yapılacağını, nasıl kurulanacağını ve nasıl ütüleneceğini detayları ile ele alacağız. 

İpek Eşarp ve Şal Bakımı Nasıl Yapılır?

En sık kullanılan eşarp ve şal kumaş tipi ipek olarak karşımıza çıkmaktadır. Deterjanlardan zarar görebileceği için ipek eşarpların kumaş yapısına uygun olarak üretilen özel ipek şampuanlarını kullanmalı ve elde nazik yıkama yapmalısınız. Diğer dikkat etmeniz gerekenler arasında;

- Yıkama suyunun el yakmayacak sıcaklıkta, ılık olması önerilir. 

- Kireçli ve klorlu su yerine temiz arıtılmış içme suyu kullanılmalıdır. 

- Kurularken mandalla sıkıştırılmamalıdır. 


İpek Eşarp Ütüleme

İster şal olsun ister eşarp olsun ipek özelliği olan kumaş yapısındaki neredeyse tüm tekstil ürünlerini ütülerken dikkatli olunmalıdır. 

- İpek eşarp yıkandıktan sonra büzülme riski taşır. Bunun için elde ılık su ile yıkama yapılmalı ve hızlıca ütülenmelidir. 

- Ütünün tabanı kesinlikle tertemiz olmalı, kireç kalıntıları ve tıkalı delikleri olmamalıdır. 

- Ütü masasının süngerinin üzerine pamuklu beyaz bir örtü veya pamuklu çarşaf sermenizi öneririz. 

- Ütünün hassas ayarda olmasına veya bazı ütülerde bulunan ipek ayarında olmasına dikkat etmelisiniz.

- Ütü sıcaklığını en düşük seviyeye getirmelisiniz. Fazla ısı ipeğe zarar verebilir.

- Ütüye bir kılıf geçirebilir veya eşarbın/şalın üzerine pamuklu bir örtü sermelisiniz. Böylece hem altında hem üstünde pamuklu örtü olan eşarp kaymadan ve ısıdan zarar görmeden daha hızlı ve kolay şekilde ütülenecektir. 


Eğer kullandığınız eşarp evde temizlik ve bakım için uygun yapıda değilse ‘sadece kuru temizleme’ şeklinde bir uyarı etiketi olacaktır. Bu durumda kullandığınız ipek şalları sadece kuru temizlemeye vermeli ve bakımı kendiniz yapmamalısınız. 


Şifon Eşarp ve Şal Bakımı Nasıl Yapılır?

Şifon kumaş yapısına sahip olan eşarp ve şal bakımı için elde ılık su ile yıkama önerilmektedir. Ilık su ile deterjanla yıkandıktan sonra soğuk su ile durulanmalıdır. 

Ardından nazikçe fazla suyunu sıkıp nemli haliyle hemen ütülenmelidir. Ütüleme aşaması ipek eşarpta olduğu gibi yapılabilir. Ütünün en düşük ayarı ile ütülemeniz gerektiğini unutmamalısınız. 

Yün Eşarp ve Şal Bakımı Nasıl Yapılır?

Yün kumaş yapısı temizlenirken mutlaka dikkatli olunması gereken aksi halde yapısı çok kolay bozulabilecek bir kumaş türüdür. Bu yapıda olan şal veya eşarpları temizlerken elde yıkama yapılabilir veya çamaşır makinesinin elde yıkama modu ayarlanabilir. 

Sabun ve ılık su ile elde yıkanabilen yün eşarp ve şallar kesinlikle çitilenmemelidir. Yumuşak hareketlerle katlayarak üzerine bastırabilir ve bol su içerisinde nazikçe yıkayabilirsiniz.

Kurulama yapılırken direkt güneş ışığından uzak tutulmalı ve nemli bir ortamda kurutulmamalıdır. 

Ütü yaparken eğer varsa ütünüzü yün ayarına getirmeli, böyle bir ayar yoksa da üzerine tülbent koyarak en düşük ısıda ütülemeye özen göstermelisiniz. Aksi halde protein yapıda olan yün kumaşlar ütü ısısı yüksek olduğunda yapısı hemen bozulabilecek ürünlerdir.  

Pamuk Eşarp ve Şal Bakımı Nasıl Yapılır?

Pamuk kumaş yapısında olan eşarp ve şalların bakımını yaparken ürünün çamaşır makinesinde hangi ısıda yıkanabileceğini kontrol etmelisiniz. Pamuk genellikle yüksek sıcaklıkta çeken bir kumaş türü olduğu için 30 derecede çamaşır makinesinde yıkanabilmektedir. Ardından dayanıklı olan pamuklu kumaşlar normal pamuk giysilerde olduğu gibi kolayca ütülenebilirler. 

Birbirinden farklı olan kumaş yapısındaki şal ve eşarpların bakımı ve ütülenmesi konusunda titiz davranmak kullandığınız eşyalarınızın ömrünü uzatır ve sevdiğiniz şal/eşarplarınızı uzun süre ilk günkü hali ile kullanmanıza olanak tanır. 

İlginizi Çekebilir

Kırışmayan Kumaş Çeşitleri Nelerdir ?
Desenli Eşarp Nasıl Kombinlenir
Eşarp ve Şal Seçimine Uygun Aksesuar Fikirleri
Tesettür Giyimde Eşarp ve Şallarda Renk Uyumu
Spor Tesettür Modası için Şal ve Eşarp Modelleri

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.