Vegan İpek Nedir ?

15-09-2023 16:01
Vegan İpek Nedir ?

Vegan yaşam tarzını benimseyen bireylerde bu durum yalnızca mutfağa değil cilt bakım ürünlerine, kıyafetlere ve hatta aksesuarlara kadar bir değişim olarak yansır. Bu yansırmalardan biri de tesettür giyim tarzına sahip kadınların vegan kumaştan üretilmiş şal ve eşarp kullanımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu içeriğimizde vegan ipeğin ne olduğu, hangi markalara ait ürünlerin vegan ipek şal ve eşarplarını alıp kullanabileceğinizi ve hangi türden kumaşların vegan olmadığından detaylı bir şekilde söz edeceğiz. 

Vegan Kumaş Türleri

Piyasada bulunan pek çok şal, eşarp veya tekstil ürünlerinin vegan olmadığını biliyor muydunuz? Bu kumaş türleri arasında;

-Angora 

-Yün 

-Kaşmir yer alır. 


Vegan olan kumaş türleri ise;

-Bambu

-Pamuk

-Akrilik

-Keten

-Kenevir

-Elastan (Spandex)

-Polar

-Mikrofiber,

-Naylon

-Rayon (Suni ipek)

-Süedet (Suni süet)

-Hint Keneviri

-Poliüretan

-Polyester

-Saten şeklinde belirtilebilir. 


Bu kumaş türlerini tüm giysileriniz, mobilyalarınız, nevresim takımlarınız, halı seçimi gibi ev ve tekstilin kullanıldığı tüm eşyalarınızda da değerlendirebilirsiniz. Ayrıca bir markanın tekstil ürünlerini almadan önce vegan olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Çünkü bazı ürünlerin içerikleri vegan olmasa da ‘hayvanlarda test edilip edilmediğini’ öğrenmek de yine vegan kültürünün bir parçasıdır. 

Geleneksel İpek Üretim Süreci 

İpek kumaş türü kumaşın yer aldığı neredeyse her alanda sıklıkla kullanılan bir kumaştır. Üretimi esnasında ipek böceklerinin kozalarında ürettikleri yumuşak, parlak lifli yapılar dokunarak kumaş haline getirilmektedir. 

Ancak ipek böceklerinin emek vererek ürettikleri bu yapılar ve üretimi sırasında böceklere zarar veriliyor olması gibi nedenlerden dolayı günümüzde pek çok birey bu kumaş türünü satın almayı reddetmektedir. Bir kilo ipeğin üretilebilmesi için gereken iplik miktarını elde etmek için 6000 kurtçuğun henüz gelişimini tamamlamadan ve kozalarından çıkamadan kazanda kaynatılarak öldürülmesi gerekmektedir. Bu durumu oldukça rahatsız bulan vegan bireyler ve hayvan hakları savunucuları ipek kumaş kullanımını hayatlarının her alanında reddederler. 

Yine aynı yapıda, görünümde ve yumuşaklıkta bitkisel kaynaklar kullanılarak üretilen ipek kumaş da mevcuttur. Özellikle vegan bireyler tarafından tercih edilen bu kumaş türü suni ipek olarak da bilinir. 

Vegan İpek Kumaş 

Suni ipek veya bitkisel ipek olarak adlandırılan bu kumaş türünde ipek yapı tamamen bitkisel kaynaklardan elde edilmektedir. Pamuk veya kapok gibi bitkisel kaynaklardan çıkarılan tohumların üst deri hücreleri lifli bir yapıya sahiptir ve bunlar odunlaşmış selüloz yapılardır. Zakkumgiller, İpekotugiller, Calotropis procera gibi bitkilerden vegan ipek kumaş üretimi yapılabilmektedir. 

La Boutique Eşarp ve Şal 

Ürünlerinde vegan ipek tercih eden şal ve eşarp markalarının en iyi örneklerinden biri de La Boutique’tir. Ağaç kabuklarından elde edilen özel lifleri sura dokusuna dokuyarak dayanıklı Sura İpek yapılı kumaş elde eden markanın Vegan İpek serisi ürünleri tamamen vegandır. Güvenle ipek yumuşaklığını ve güzelliğini teninizde hissedeceğiniz markaya ait ürünleri Shecarf’ın online mağazasında kolayca bulabilir ve hemen sepetinize ekleyerek siparişinizi oluşturabilirsiniz.

Birbirinden şık desenli tasarımları olan La Boutique ürünlerinin parlak ve yumuşak dokusunun sizi büyüleyeceğinden emin olabilirsiniz.

La Boutique Vegan İpek Koleksiyonunu incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Eşarp ve Şal Bakımı Nasıl Yapılır ?
Her Tarza Uygun Şal Modelleri
Kaymayan Eşarp Kumaşları Nelerdir?
Tesettür Giyimde Eşarp ve Şallarda Renk Uyumu
Hafifliğiyle En Çok Tercih Edilen Eşarp ve Şallar Hangileridir?
 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.